CijferMeester Cases I

Elke dag opnieuw worden onze CijferMeesters geconfronteerd met talloze vragen op het gebied van boekhouding, belasting en bedrijfsadvies. Meestal zijn die eenvoudig en snel te beantwoorden. Maar zo nu en dan zijn er bijzondere praktijkgevallen, waarbij alle zeilen bijgezet moeten worden. In de rubriek CC (CijferMeester Cases) laten we graag zien waartoe onze CijferMeesters allemaal in staat zijn. Deze case is aangedragen door Martin de Visser, CijferMeester Heeswijk Dinther.

Alles uit de kast om coronacrisis aan te pakken

‘Soms lig je wakker of die klant het wel gaat redden…’

In het oog van de orkaan. Zo voelde het voor Martin de Visser toen bij de uitbraak van de coronacrisis een van zijn grotere klanten op omvallen stond. Een bedrijf in de evenementenbranche, met ruim 30 medewerkers in vaste dienst, waar van de ene op de andere dag alles tot stilstand kwam. “Een enerverende, spannende én leerzame periode!”, blikt Martin terug.

Het bedrijf moet het van het zomerseizoen hebben: festivals, bedrijfsfeesten en trouwerijen. De eerste drie maanden van het jaar zijn er traditioneel al stil. En net toen het seizoen leek te beginnen was daar half maart de lockdown door een virus dat begint met de letter ‘c’.

“De directeur, een interim-manager en ik in mijn rol als controller hadden al een interim-team gevormd, om te kijken hoe we in het stille voorjaar méér inkomsten zouden kunnen genereren. Nou, we konden meteen opschalen naar crisisteam, want het was alle hens aan dek.”

Martin zit wekelijks minstens 20 uur bij deze klant. Er was een moment dat werd overwogen het bedrijf failliet te laten gaan. Als je als adviseur zo dicht op het vuur zit, dan kun je daar best een nachtje van wakker liggen. Maar uiteindelijk overwon de veerkracht. Het idee om medewerkers tijdelijk uit te lenen aan andere bedrijven lag al klaar – om de stille maanden op te vangen – en werd nu versneld uitgevoerd.

De rol van Martin, ondersteund door twee van zijn kantoorgenoten, was een mix van plannen maken, monitoren, begrotingen maken en die veelal om de dag alweer aanpassen, subsidies aanvragen en met banken onderhandelen. “Alles om te overleven; schipperen en puzzelen met de betalingen en de inkomsten. Een zeer interessante tijd. Vóór corona waren we ook al bezig om zaken beter te krijgen, maar kreeg dat niet altijd voldoende urgentie. Tijdens een acute crisis is die noodzaak er wél. Dan kun je maar één ding doen en dat is werkelijk alles uit de kast halen.”

Het hoofdkantoor van CijferMeester verdient in de ogen van Martin daarbij een groot compliment voor de adequate informatievoorziening. “De overheid lanceerde de ene coronamaatregel na de andere, en ons hoofdkantoor kwam dan pijlsnel met de vertaling daarvan voor onze klanten. Met kant-en-klare brieven, mailings en heldere info. Veel klanten zitten in de stress en onzekerheid. Juist dan waarderen ze het extra dat ze constant en in begrijpelijke taal op de hoogte werden gehouden. Nee, de coronacrisis en de gevolgen daarvan zijn nog lang niet voorbij. Maar dat het een enerverende, spannende én leerzame periode is, dat staat voor mij wel vast.”

Link naar artikel uit AD/BD

Eensmanszaak

Uw eigen bedrijf
Geen personeel

VOF

Vennootschap onder firma
Samen ondernemen

Maatschap

Uw eigen bedrijf
Ondersteuning samen doen

BV

Vanaf € 1 kapitaal
Aandelen op naam

NV

Vanaf € 45.000 kapitaal
Aandelen vrij verhandelbaar

Stichting

Ideële doelstelling
Lidmaatschap niet mogelijk

Vereniging

Leden met zelfde belang
Geen winstoogmerk

Expat

Nederlander in buitenland
Buitenlander in Nederland

Waarmee kunnen wij u helpen?