CijferMeester Cases

Elke dag opnieuw worden onze CijferMeesters geconfronteerd met talloze vragen op het gebied van boekhouding, belasting en bedrijfsadvies. Meestal zijn die eenvoudig en snel te beantwoorden. Maar zo nu en dan zijn er bijzondere praktijkgevallen, waarbij alle zeilen bijgezet moeten worden. In de rubriek CC (CijferMeester Cases) laten we graag zien waartoe onze CijferMeesters allemaal in staat zijn. Deze case is aangedragen door René Jansink, CijferMeester Oldenzaal.

Van € 65.000, – schuld naar € 1.500, – in een half jaar.

Zorg om de slordige zzp’er

Nederland telt bijna 1,5 miljoen zzp’ers, waarvan een groot deel in de bouw werkzaam is. Mensen met veel vakmanschap en ‘gouden handjes’, zo is de ervaring van René Jansink. Maar soms ook met geen of weinig ondernemerskwaliteiten. En dan kan het behoorlijk misgaan. Zo werd René, die ook regelmatig door de gemeente wordt ingeschakeld als budgetcoach, via-via benaderd of hij snel hulp kon bieden.

Het betrof een zzp’er die door een opeenstapeling van problemen – zakelijk en privé – in twee jaar tijd diep in de problemen zat. Blauwe enveloppen had hij al tijden niet meer geopend, en nu stond de deurwaarder op de stoep. Met een vordering van maar liefst € 65.000, – in z’n hand. En met het vooruitzicht op een beslaglegging op de man z’n auto en mogelijk ook z’n woning.

Waar de bouwvakker totaal verslagen was, veerde René juist op. “Spelen met cijfers ligt mij wel. En probleemgevallen zijn voor mij een uitdaging.” Het was een ‘narrow escape’, maar het lukte om met hulp van bezwaarschriften, een strak plan en goed overleg met de deurwaarder om het beslag, dat binnen enkele dagen zou plaatsvinden, ongedaan te maken. Via z’n netwerk zag René kans de man binnen een dag aan het werk te krijgen via een personeelsdienst, zodat er weer geld binnenkwam om de belastingdienst te vriend te houden.

Amper een halfjaar later is het financiële lek nagenoeg gedicht. Er rest nog een kleine schuld van
€ 1.500,-. En René heeft goede hoop dat hij z’n klant – ondanks diens BKR-registratie – toch aan een leaseauto kan helpen, want die heeft de man keihard nodig om z’n bedrijf te runnen.
René schat in dat er naast veel zzp’ers ook heel veel kleine mkb’ers in hetzelfde schuitje zitten, met betalingsachterstanden die ze boven het hoofd groeien. “Schaamte; dát is de belangrijkste reden dat ze te laat hulp vragen. Ondernemers doen graag waar ze goed in zijn. Maar wie doet de rest, zoals de administratie? Hulp, advies en begeleiding door een deskundige – die meer doet dan alleen de btw-aangifte, en ook oog heeft voor zowel de zakelijke als de privé financiën – kan veel ellende voorkomen.”

René Jansink, CijferMeester Oldenzaal

Eensmanszaak

Uw eigen bedrijf
Geen personeel

VOF

Vennootschap onder firma
Samen ondernemen

Maatschap

Uw eigen bedrijf
Ondersteuning samen doen

BV

Vanaf € 1 kapitaal
Aandelen op naam

NV

Vanaf € 45.000 kapitaal
Aandelen vrij verhandelbaar

Stichting

Ideële doelstelling
Lidmaatschap niet mogelijk

Vereniging

Leden met zelfde belang
Geen winstoogmerk

Expat

Nederlander in buitenland
Buitenlander in Nederland

Waarmee kunnen wij u helpen?