eHerkenning dit jaar nog niet verplicht voor BTW-aangifte

Veel ondernemers waren het niet met de verplichting van de eHerkenning eens en daarom komt het kabinet met extra tekst en uitleg. Zo hoeft dit jaar de BTW-aangifte nog niet via eHerkenning te gaan en krijgt een groep werkgevers uitstel om eHerkenning te gebruiken voor loonaangiftes.

Wat is eHerkenning?                                                                                   

Je kunt e-Herkenning vergelijken met een digitale sleutel. Deze is nodig voor ondernemingen en organisaties om gegevens uit te wisselen met de overheid. Werkgevers zijn verplicht om hier gebruik van te maken voor de aangifte vennootschapsbelasting (VBP) en als zij zelf hun loonaangifte doen.

Wel verplicht, niet gratis

eHerkenning is in tegenstelling tot de Digid niet gratis, maar moet via commerciële partijen gekocht worden. Er kwam flink kritiek op voor het feit dat de overheid ondernemers laat betalen voor iets wat verplicht is. Om hieraan tegemoet te komen heeft een deel van de werknemers al uitstel gekregen tot 1 juli 2020 voor de loonaangifte. De ondernemers die hiervoor in aanmerking komen krijgen binnenkort een brief van de fiscus. Daarnaast geldt voor de VPB dat de bv’s vóór 1 juni om meer tijd kunnen vragen.

Daarnaast heeft Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën ook bekend gemaakt dat de eHerkenning in elk geval dit jaar nog niet verplicht gaat worden voor de BTW-aangifte. Nu kan nog via het oude portaal van de Belastingdienst aangifte worden gedaan. Ook kunnen eenmanszaken voor hun aangifte nog DigiD blijven gebruiken. Helaas zijn de aanschafkosten nog niet van de baan, maar men wil wel kijken voor een mogelijke oplossingen om tijdelijk tegemoet te komen aan de zorgen die kleine bedrijven hebben over de kosten eHerkenning. Tegelijkertijd wijst Vijlbrief er op dat de deze kosten wel gerechtvaardigd worden door de voordelen van een beveiligde communicatie.