Verkoop goederen naar EU-landen: let op uw verantwoordelijkheden!

Buitenlandse moedermaatschappij

Indien u goederen verkoopt aan een ondernemer met een btw-identificatienummer in een ander EU-land en deze goederen worden ook daadwerkelijk vervoerd naar een ander EU-land, dan past u het 0%-tarief toe. Er is dan sprake van een ‘intracommunautaire levering’ (ICL). Dit betekent dat u uw klant geen btw in rekening hoeft te brengen. U moet dan wel kunnen aantonen dat de goederen Nederland verlaten hebben.

Uw klant moet dan wel in het bezit zijn van een geldig btw-identificatienummer. Dit btw-nummer moet u ook op de factuur vermelden. Controleer altijd het btw-identificatienummer van uw klant. Dit kunt u doen op de website van: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/. Let op! Indien u de goederen ter plaatse installeert of monteert, gelden er andere regels.

Brengt u 0% btw in rekening en blijkt bij een controle dat het btw-identificatienummer niet geldig is, of kunt u niet aantonen dat de geleverde goederen Nederland hebben verlaten en door uw klant zijn ontvangen? Dan moet u alsnog de btw betalen en eventueel een boete en rente.

Als de klant de goederen bij u ophaalt, wordt het bewijs een stuk moeilijker. U weet immers niet wat er met de goederen gebeurt zodra ze uw bedrijf verlaten hebben. Om het 0%-tarief te kunnen toepassen, moet u evengoed bewijs van het vervoer kunnen leveren. Gebruik bij vaste buitenlandse klanten een Engelstalige afhaalverklaring. Anders berekent u eerst Nederlandse btw en pas als uw klant u bewijs van vervoer levert, krijgt uw klant een factuur met 0% btw.