Wet DBA: wat betekent de nieuwe ‘VAR-verklaring’ voor u?

Per 1 januari een nieuwe VAR verklaring

dba var verklaringHet zal u vast niet ontgaan zijn dat de VAR verklaring per 1 januari wordt afgeschaft. Maar wat komt daarvoor in de plaats? En welke risico’s brengt dit met zich mee?

Meer weten? zoek een Vestiging bij u in de buurt.

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) als vervanger van de VAR verklaring

Per 1 januari a.s. gaat de nieuwe regeling waarschijnlijk in (de wet wordt naar verwachting op 27 oktober aangenomen door de Eerste Kamer). Op grond van de DBA krijgt u in de toekomst de volgende keuze wanneer u een opdrachtnemer inhuurt:

  • u maakt gebruik van een door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst
  • u maakt gebruik van een eigen overeenkomst die u door de Belastingdienst laat goedkeuren, of
  • u gaat aan de slag zonder voorafgaande goedkeuring van de Belastingdienst.

Deze goedkeuring is alleen nodig wanneer u twijfelt of u al dan niet loonheffingen moet inhouden bij de opdrachtnemer. Wanneer u zich beiden aan de overeenkomst houdt, is de kans namelijk groot dat de Belastingdienst vindt dat de opdrachtnemer niet bij u in dienst is. U bent niet verplicht om vooraf goedkeuring van de Belastingdienst te vragen. Wanneer u er allebei zeker van bent dat u aan de fiscale regels voldoet, kunt u tijd en moeite besparen door niet eerst naar de Belastingdienst te stappen.

De overeenkomsten bieden dus alleen wat zekerheid over de eventuele aanwezigheid van een (fictieve) dienstbetrekking, en dus over de eventuele inhouding van loonheffingen etc. Het gebruik van de overeenkomsten garandeert dus niet dat de Belastingdienst uw opdrachtnemer als ondernemer ziet.

Wat is het voordeel van de DBA?

Wanneer u opdrachtgever bent, biedt de DBA u geen voordelen. Integendeel! Bij een VAR-wuo of een VAR-dga kreeg u de garantie dat u niet alsnog loonheffingen zou moeten betalen. Deze garantie biedt de DBA u niet. Maakt u een verkeerde beoordeling, dan kunt u dus alsnog getrakteerd worden op forse naheffingsaanslagen. Het enige voordeel voor u is dat u standaardovereenkomsten van de website van de Belastingdienst kunt halen.

Wanneer u opdrachtnemer bent, is de DBA wel voordelig voor u. Mocht de Belastingdienst later het standpunt innemen dat u toch in dienst bent geweest van uw opdrachtnemer, dan hebt u alsnog recht op allerlei voorzieningen voor werknemers, bijvoorbeeld een WW uitkering.